dinsdag 12 april 2016

Dagje ziekenhuis

Zondag vertrokken Lief en ik naar Nijmegen, want maandagmorgen in alle vroegte (8 uur) stond er een interventiescopie van de luchtwegen onder narcose gepland. Nadat onze spullen gepakt waren was het wachten op de kinderen, die nog even gedag wilden zeggen.
Het was een zonovergoten dag, dus we konden nog even heerlijk met elkaar buiten zitten, en Lief dronk nog even gezellig een biertje mee. 
Na ons vertrek bleven de kinderen lekker zitten, want uit de wind in de zon is het hier op het terras heerlijk toeven, en ze genoten vooral van de rust hier in de buurt. Er was van alles in huis, dus ze flansten even een maaltijd in elkaar, en het was al na zevenen toen ze huiswaarts gingen!

Wij werden ondertussen heel hartelijk ontvangen. We hoefden onze naam niet eens te noemen, en na het inchecken mocht Lief weer van de afdeling af. Zelf zou ik in het Radboudhotel verblijven, dus daar gingen we eerst maar eens naar op zoek. Het was een enorm eind lopen in de kelders van het ziekenhuis, en het was hier en daar ook een beetje sinister, dus ik was blij dat Lief er bij was. 
We aten nog even wat samen in het restaurant, en toen maar weer terug naar de afdeling.
We kregen nog een arts, en een mevrouw kwam uitleggen hoe de maaltijden werken. Die maaltijden verdienen een dikke pluim, want je krijgt op verschillende momenten iets lekkers voorgeschoteld. Geen grote hoeveelheden, maar bescheiden hapjes die er bijzonder appetijtelijk uitzien.
Zo was er zondagavond bv. een gegratineerde ovenschoten met naar keuze zuurkool of spitskool, geserveerd in een mini- ovenschaaltje, en het zag er echt smakelijk uit!
Gisteren tussen de middag was er een heerlijke aardappelsalade met forel, maar je kon ook een salade van kip krijgen, een broodje tonijnsalade en je had keus uit twee heerlijke soepen.
Dat doen ze echt goed! De meeste patiƫnten hebben niet zo'n eetlust, maar het ziet er reuze aantrekkelijk uit en de portie's zijn echt klein, dus overzichtelijk!

Na een vrijwel slapeloze nacht in het hotel was ik om kwart voor acht weer bij Lief, en we vertrokken richting operatiekamer. Tegen half 11 kwam hij al uit de verkoeverkamer, en mochten we weer naar de afdeling. Lief wist niet hoe snel hij weer gewoon aangekleed kon zitten, en stond continu in de startblokken om weer mee naar huis te gaan. In de brochure stond dat er nog een nachtje gebleven moest worden, maar ze hadden al snel door dat Lief toch echt naar huis wilde, en volgens de afdelingsarts zouden we uiterlijk na 5 werkdagen de uitslag thuis ontvangen. We keken elkaar aan en zuchten diep, want oh, niet weer alleen maar machteloos wachten!
Er werd nog even naar onze arts gebeld voor eventuele instructies, en dat moeten we nog even afwachten. Nog geen 10 minuten later schoof de arts bij ons aan tafel aan, nog in zijn operatiekloffie.
Hij kon ons vertellen dat de longen 100 % in orde zijn, en de herkomst van de tumor nog altijd niet duidelijk. Er zijn weer biopten genomen, en het weefsel uit Meppel in opgevraagd om te kunnen vergelijken in tijd, en zo te hopen de herkomst alsnog te achterhalen. De luchtpijp is schoon gekrabd en daarna gelaserd, in de hoop de bloedingen te kunnen schrappen. 
Het weefsel was wel ondertussen behoorlijk gegroeid: half maart begon het gedonder ruim 2 centimeter onder de stembanden, en nu is het nog maar 3 mm verwijderd!
Ik schrik er enorm van, maar Lief accepteert het allemaal gelaten!
De dokter belooft ons woensdag na de middag te bellen voor uitslagen en verder overleg, want vandaag wordt het weer in het team besproken.

Wat zijn we blij dat we hem zelf nog even hebben gezien, en dat hij de moeite nam, terwijl hij het ook met de afdelingsarts had kunnen regelen. Zijn enorme betrokkenheid doet ons echt goed!
Een echte Neerlands Hoop in Bange Dagen!
Lief herinnert zich vooral de verpleegster op de OK, die zo zachtjes zijn wang streelde voor hij onder narcose werd gebracht. Hij vindt de mensen allemaal zo lief!

Daarna vertrokken we snel, en ruim voor de spits gingen we huiswaarts. Schoonzoon zat ons op het terras al op te wachten samen met hond en kat, en we kropen ook nog even in het zonnetje.
Gisteravond kreeg Lief weer een enorme hoestbui, en weer was alles bloed. Gelukkig stopt het weer, en daarna voelt het wel opgelucht, en ook zijn stem wordt een beetje beter. Ach, en is in die regio flink geroerd, dus we zullen nog maar even geen conclusies trekken!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten